Een nieuwe school in Eindhoven: DOE

banner-11

In Eindhoven starten ze een nieuwe democratische school: DOE.
Een school voor kinderen van 4 tot 18 jaar die uit gaat van het zelflerend vermogen van kinderen. Woon je in Eindhoven ga dan eens kijken op de site en schrijf je in! Hiermee kijken ze een indruk hoeveel kinderen we kunnen verwelkomen bij de start van de school. Dat is een tijdelijke aanmelding, na het intakegesprek hoort u of er definitief een plaats is.

Kinderen willen graag leren, het gaat vaak vanzelf. Vanaf 4/5 jaar gaan de kinderen naar de basisschool en dan wordt opeens alles georganiseerd en aangeboden. Men weet wat goed voor je is!

De maatschappij is echter zo hard aan het veranderen dat het maar de vraag is of wij als volwassenen kunnen bedenken wat goed is en wat je aan kennis nodig hebt.

Daarom wordt er bij democratisch onderwijs vanuit gegaan dat het vertrekpunt het kind zelf is. Daar waar interesse is leer je. Daar waar nieuwsgierigheid is ga je op onderzoek uit. Goed onderzoek levert niet alleen antwoorden… het levert ook weer nieuwe vragen op. Activiteiten van anderen brengen je op ideeën, zetten je in beweging. Dat is de omgeving die we kinderen willen bieden: uitdagend, inspirerend en ook veilig met veel vertrouwen. Een omgeving met veel ruimte en tijd voor creativiteit en de mogelijkheid om te ontdekken wie je bent en wie de ander is. De professionele leerkrachten zijn niet degene die slechts kennis overdragen maar ze ondersteunen en faciliteren de persoonlijke (leer)ontwikkeling van ieder kind. We richten ons op meervoudige intelligentie en bieden daarom een breder aanbod dan een reguliere school.

Niet ieder kind is op hetzelfde moment toe aan het leren lezen, schrijven en rekenen. Uit onderzoek is inmiddels al gebleken dat als kinderen gedwongen worden dit zelfs tot problemen leidt die later moeilijk aan te pakken zijn. Een van de kwaliteiten van onze leerkrachten is dat we heel goed observeren zodat de ideale leermomenten van de kinderen benut worden.

Kenmerkend voor het onderwijs is dat we kinderen onderling niet vergelijken op cognitieve vaardigheden. Kinderen worden beoordeeld door zichzelf, de ouders en de leerkracht. We maken samen een beeld en volgen de ontwikkeling.

Kijk op de website van DOE voor meer informatie.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

©2018 United4Education - onderwijs waarvan we dromen

X
- Enter Your Location -
- or -

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?