De scholen zijn weer begonnen. Maar waarom eigenlijk?

wat is het doel van onderwijs

29 augustus: lancering boek en documentaire “Wat is het doel van onderwijs”

Als je 100 jaar te leven hebt in een wereld die steeds sneller verandert, hoe bereid je je daarop voor? Wat is daarin de rol en het doel van onderwijs? Honderd Nederlanders, uit alle lagen van de samenleving, geven antwoord op deze vraag in een boek en documentaire. De lancering hiervan vindt plaats op vrijdag 29 augustus 2014 van 15.00 tot 18.00 in Seats2Meet Utrecht CS. 

Onderwijs raakt iedereen

Bewust of onbewust voelt ieder mens wel aan dat het onderwijssysteem zoals we dat nu kennen niet op alle gebieden meer aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de wereld van vandaag en morgen. Maar hoe moet het dan wel? Hoe komen we in de wereld van vandaag en morgen van punt A naar punt B?

Er is al veel over de mogelijke invulling van punt B nagedacht, er is heel veel bekend over hoe leren werkt (maar ook heel veel nog niet) en er zijn velen die met hun vernieuwende onderwijs grote impact maken. Maar de samenleving als geheel is nog niet toe aan deze vernieuwing. Simpelweg omdat we onszelf, als onderdeel van het geheel, een aantal heel belangrijke vragen nog niet hebben gesteld: Waarom doen we het eigenlijk zo? Waarom hebben we jaarklassen? Waarom één norm voor iedereen? Wie bepaalt eigenlijk hoe het onderwijs eruit ziet? Hoe werkt het onderwijs”systeem”?

Maar de meest fundamentele vraag is: als je 100 jaar te leven hebt in een snel veranderende wereld – wat is dan de rol en het doel van onderwijs?

Drie organisaties

Die hun bijdrage willen leveren aan het in beweging brengen van het onderwijssysteem, hebben de handen ineengeslagen om antwoord te krijgen op deze vraag. Er is een boek gemaakt door Danaë Onderwijsinnovatie en een documentaire door jonge filmmakers onder leiding van Tasty Green Lifestyle Experience; beide in samenwerking met œ Operation Education.

Honderd Nederlanders

Uit alle lagen van de samenleving, zijn gevraagd naar hun antwoord op de vraag: “Wat is het doel van onderwijs?”. Het is de start van een groter project, bedoeld om op grote schaal mensen te inspireren om zelf een antwoord te formuleren. Om vervolgens op basis van dat eigen en persoonlijke antwoord beslissingen te nemen over hun eigen leer- en ontwikkelpad en dat van hun kinderen.

“Juist in de 21e eeuw zal het onderwijs niet alleen moeten voorbereiden op de arbeidsmarkt, maar in de eerste plaats op het leven.” – Rutger Bregman, schrijver, filosoof en historicus.

“Mensen kennis aanreiken en laten vergaren om zo zichzelf te kunnen ontplooien als (mede)mens.” – René Grit, ministerie van Defensie

“Mensenkinderen, in een omgeving waarin gelijkwaardigheid, respect en liefde uitgangspunten zijn, de vaardigheden aan te reiken waardoor zijzelf in staat zijn keuzes te maken en hun leven betekenis te geven.” – Jetske van der Greef-van der Wal, directeur basisschool

“Het doel van onderwijs? Open het brein van leerlingen! Leer leerlingen leren en ontdekken. Inspireer!!!” – Humberto Tan, presentator

Laat je inspireren

Over het waarom achter deze vraag, verspreid het nieuws en kom allemaal naar Utrecht op 29 augustus! Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

De documentaire

29 augustus presenteren we de trailer van de documentaire, maar de opnamen daarvoor krijgen nog een vervolg! Er staan nog interviews op de agenda en we vragen jou, je familie, vrienden, werkgevers, iedereen in je omgeving mee te denken over de rol en het doel van het onderwijs. Onderwijs raakt ons allemaal, laten we het samen groot maken! Doe je mee? Stuur een mail aan Xander Beks!

Over œ Operation Education

œ Operation Education is een snelgroeiende beweging die de kanteling van het onderwijssysteem wil versnellen: van iedereen langs dezelfde lat, naar iedereen tot volle bloei. œ doet dit door het verbinden, versterken en zichtbaar maken van wie en wat er al is: de mensen die de visie delen, en de vernieuwende vormen van onderwijs.

Over Danaë

Danaë Onderwijsinnovatie ontwikkelt creatieve, educatieve concepten en content voor onderwijs en bedrijfsleven. Een creatieve onderwijsontwikkelaar voor bedrijven en onderwijs(instellingen) met didactische vraagstukken. Vol passie en energie gaan zij op zoek naar de beste oplossingen, die mensen stimuleert zichzelf, kennis en anderen te ontdekken. Danaë vraagt zichzelf en anderen geregeld…  Wat heb jij ontdekt?

Over Tasty Green Lifestyle Experience

TGLE zoekt samen met jongeren naar innovatieve oplossingen voor bestaande uitdagingen in de huidige samenleving, gericht op People, Planet en Profit. TGLE neemt talenten en dromen van jongeren als uitgangspunt en laat jongeren werken aan concrete activiteiten samen met bestuurders en ondernemers.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

©2018 United4Education - onderwijs waarvan we dromen

X
- Enter Your Location -
- or -

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?