Goede voorbeelden in het onderwijs

781193983_903793dbfa_b

In de Tegenlicht aflevering van 1 februari komen drie geweldige scholen en een aantal fantastische roergangers aan bod. Maar er zijn zo veel meer bijzondere scholen, initiatieven en mensen die het (meer of minder radicaal) anders doen. Hoog tijd om deze zichtbaar en vindbaar te maken!

Er worden gelukkig op veel plekken al goede voorbeelden verzameld. Hieronder vind je een aantal links naar bronnen die dergelijke bijzondere scholen, initiatieven, programma’s of mensen verzamelen:

Waarom zijn dergelijke initiatieven en lijsten niet wereldberoemd – op z’n minst in Nederland?

Dat is ook wat wij ons afvragen. Dus hoe kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen deze inspirerende voorbeelden weet te vinden?En, wie bepaalt wat goed onderwijs is? Hoe selecteer en rubriceer je, en op basis waarvan? Zo’n objectieve verzameling is niet makkelijk om aan te leggen. Maar we gaan het toch proberen met het initiatief Education Warehouse.

We zijn al een tijd bezig met het opzetten van een crowdsourced lijst. Zie je je initiatief nog niet terug in de Onderwijshelden lijst vul dan dit formulier in om ook meegenomen te worden.

Onze droom

Het is onze droom om een website te bouwen waar je op basis van diverse criteria scholen, leeromgevingen of initiatieven kunt vinden die bij je passen. Dus op basis van locatie (bij jou in de buurt), leeftijdscategorie, maar ook op basis van thema’s die jij belangrijk vindt: creativiteit, ondernemerschap, buiten zijn, autonomie, verantwoordelijkheid, hoogbegaafdheid, en nog vele andere thema’s.

We dromen de Amazon/ Tripadvisor/ Bol.com van het onderwijs te worden. Waar alle officiële informatie over de scholen te vinden is, zoals inspectierapporten, maar waar je ook terecht kunt voor de mening van experts, en die van degenen die met de school of leeromgeving te maken hebben – zoals de leerkrachten, leerlingen, ouders, vervolgopleidingen en werkgevers.

Open en voor iedereen

Zo ontstaat door co-creatie en de kracht van de community een heel compleet beeld van de leeromgeving, dat veel verder gaat dan het inspectierapport of cito/eindtoets/ eindexamen scores. Het zegt veel meer over de waarde van een school in relatie tot wat een leerling of student nodig heeft in de snel veranderende wereld van vandaag en morgen.

Het Education Warehouse wordt een open database, volledig gebouwd voor en door de community.

Met passie en plezier,
Marcel Derksen, projectleider (mail), Tamir Herzberg, Lex Hupe, Ilse Draaisma, Alette Baartmans, Patrique Zaman, Steven van den Tol, Claire Boonstra, Erik Visser, Hartger Wassink.

 

Meld je initiatief aan!
8 Comments
 1. Karianne 3 jaar ago

  Vergeet ook het traject van Stichting leerKRACHT niet, waarmee al 200 scholen in PO en VO enthousiast aan de slag zijn. Meer informatie op http://www.stichting-leerkracht.nl/

  • Marcel Derksen 3 jaar ago

   Dag Karianne,

   Dank voor je bijdrage. De Stichting Leerkracht hebben we in het vizier. Ik nodig je uit om je expertise vanuit de stichting of je eigen expertise te delen via het vragen formulier. Hoe meer input we krijgen hoe beter het Warehouse aan kan sluiten bij de behoefte.

   Marcel Derksen

 2. Lenette Schuijt 3 jaar ago

  Ha Claire
  Wat een goed initiatief!
  Uit ervaring (ik deed onderzoek naar organisaties in de onderstroom) weet ik dat het handig en op den duur nodig is om die initiatieven goed te rubriceren al naar gelang het thema waarin ze vernieuwend zijn. Mijn voorstel is om daarbij aan te sluiten bij de thema’s van de transitiepaden: dus scholen/initiatieven die de leerling centraal stellen, die de leraar in zijn/haar kracht zetten, die het toezicht anders regelen, enz. Mooi van zo’n digitale omgeving is dat je meer dan 1 tag kunt geven als een initiatief onder meerdere thema’s valt.
  Ons transitiepad is al begonnen om initiatieven te verzamelen rondom ons thema, dat kan dan allemaal op de site.
  Hartelijke groet
  Lenette

  • Marcel Derksen 3 jaar ago

   Dag Lenette,

   Dank voor je bericht.
   Je ideeën spreken ons aan. Zou je dit voor ons willen concretiseren door het vragenformulier in te vullen en specifiek te omschrijven wat je een toevoeging lijkt?

   Alvast bedankt,

   Marcel Derksen

 3. mdebok 3 jaar ago

  Misschien eens kijken op site van hbon daar staan alle initiatieven van Voltijds hoogbegaafden onderwijs
  En hebben jullie al contact met novilo?

  • Marcel 3 jaar ago

   Beste MdBok,

   Dank voor je bijdrage. We hebben contact met Tijl Koenderink van Novilo.

 4. Jabbo 3 jaar ago

  Beste Marcel,

  Namens Rapucation heb ik het formulier ingevuld. Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt.

  Vriendelijke groet, Jabbo

  • Profile photo of Marcel Derksen
   Marcel Derksen 3 jaar ago

   Ha, dag Jabbo, zag hem voorbij komen. Dank voor je waardevolle bijdrage! Als je anders wil bijdragen of op de hoogte wil blijven van het proces en de vorderingen kan dat op deze website en op http://www.educationwarehouse.nl
   Groeten aan Johan

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

©2018 United4Education - onderwijs waarvan we dromen

X
- Enter Your Location -
- or -

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?