Educatie en onderwijs

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Profile photo of Justin ter Bogt Justin ter Bogt 2 jaren, 9 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #4309
  Profile photo of Justin ter Bogt Justin ter Bogt 
  Bijdrager

  Als iemand die niet alleen graag allerlei dingen wil weten, maar ook vanaf de zijlijn erg geïnteresseerd is in hoe mensen leren, zich ontwikkelen en alles wat daarmee te maken heeft, kwam ik recent tot de ontdekking dat de betekenis van het woord educatie niet synoniem is met het woord onderwijs. Iets dat mij persoonlijk nogal zodanig verraste dat ik hier graag een filosofisch boompje over wil op zetten met mensen die er hopelijk interesse in hebben en kijken wat er uit voortvloeit.

  Het blijkt namelijk dus zo te zijn dat volgens het woordenboek educatie het woord is dat je gebruikt om de algehele ontwikkeling aan te geven: zowel de kennis die via opvoeding is doorgegeven als wel scholing.
  Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/educatie
  http://www.encyclo.nl/begrip/onderwijs

  Als ik die uitleg goed begrijp, dan is er een duidelijk verschil tussen educatie en onderwijs die zit in het stukje opvoeding waarin mensen leren omgaan met de dingen die zowel de maatschappij als het leven rijk is. Een apart gegeven sinds kinderen toch vaak meer bezig zijn school bezig zijn dan hun ouders dan dat kunnen met de opvoeding. Daarnaast is het gewoon een feit dat scholen zich bezigen ‘moeten’ houden met de wel bekende vakken die niks te maken hebben met andere belangrijke dingen die je toch wel hopelijk belangrijk mag vinden in een mens: hoe sociaal een persoon is, zijn of haar creativiteit en hoe goed een persoon met specifieke persoonlijke ervaringen om kan gaan. Dat soort dingen worden dus niet belangrijk geacht in vergelijking tot het behalen van een toets op een willekeurig niveau voor vakken die niks te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling. Dat gezegd hebbende ben ik van mening dat zulke kennis absoluut een plaats heeft, al lijkt de waarde ervan meer in de beheersing van bepaalde aspecten van onze wereld te liggen dan dat ze de ontwikkeling voeden van de al eerder als voorbeeld genoemde persoonlijke kwaliteiten.

  Hier lijkt mij toch wel een aardige kloof zichtbaar. Vooral in het gegeven dat wanneer de school ‘loopbaan’ klaar is, de mensen niet per definitie werkelijk ‘volwassen’ hoeven te zijn en zodoende waarschijnlijk niet in de juiste manier zich hebben kunnen ontwikkelen om goed op eigen benen te staan in de maatschappij. De tools daarvoor worden niet op scholen gegeven en vaak ook niet door ouders omdat zij het ook niet altijd weten gezien het maatschappelijke tendens is dat je alleen school nodig hebt om een baan te krijgen en de rest wel magisch aan komt waaien. En dit is problematisch want uiteindelijk is er toch een spreekwoord dat luid: It takes a village to raise a child. Een kind ontwikkelt zich aan de hand van de stimulans (ook het gebrek er aan!) die de omgeving bied en dat is niet altijd even goed wanneer meerdere betrokken partijen het niet meer weten en het alleen vanuit hun professie mogen beoordelen en beïnvloeden.

  Hopelijk komt hier verandering in. Ik heb namelijk laatst een initiatief voorbij zien komen genaamd de ‘School of Understanding’ waarbij, even kort door de bocht, lessen/coaching in hoe een kind het beste met zichzelf en anderen om kan gaan specifiek op het lesrooster staan. Dat lijkt mij belangrijk om kinderen mee te geven al hoop ik dat het daarmee niet een bepaald soort ouders nog meer het idee krijgen dat school een veredelde dagopvang is voor hun kroost die de opvoeding van hun kinderen wel even overneemt. Dit lijkt mij in ieder geval een eerste stap om de kloof te dichten en waarvan ik zeer benieuwd ben naar hoe het initiatief zich verder zal ontwikkelen.

1 berichten aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 United4Education - onderwijs waarvan we dromen

X
- Enter Your Location -
- or -

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?